Za drogo? Ustaw alerty cenowe na e-booki i kupuj taniej!

Fantazmaty: Gastronomicon – bezpłatna antologia opowiadań fantastyczno-kulinarnych!

Kuchnia i fantastyka, to dwie dziedziny, które stara się połączyć najnowsza antologia w projekcie Fantazmaty.

Gastronomicon to nietypowy pomysł dla opowiadań, bo jak stwierdzają twórcy na Facebooku – fantastyka raczej pomija tematykę kuchenną, choć jest to przecież nieodłączna część naszego życia. Jest więc antologia.

Filet z węża, oko traszki, palec żaby, psi ozór i… No nie! Czyżby któryś autor niechcący zamiast pliku z opowiadaniem przysłał nam przepis na podejrzany gulasz? Nawet jeśli, to tym razem wyjątkowo nie mamy nic przeciwko. W Gastronomiconie znalazło się wiele dziwnych potraw i nie chodzi o pospolity wywar z mandragory czy pieczeń ze świeżo upolowanego jackalope. Znajdziecie tu dwanaście dobrze doprawionych, pożywnych opowiadań. Długo marynowały się w wyobraźni autorów, potem zostały starannie posiekane ich ostrymi piórami i na sam koniec zapasteryzowane w postaci antologii. Wszystko po to, aby ten kulinarno-literacki przysmak pozostawał dla was zawsze świeży i gotowy do… przeczytania.

Do pobrania ze strony są cztery formaty: PDF, EPUB, MOBI oraz RTF. W formacie PDF antologia liczy sobie 240 stron.

Lista opowiadań została podzielona na trzy części.

  1. Przystawka
    • Mika Modrzyńska – Ciasteczko Śnieżyny
  2. Dania główne:
    • Katarzyna Szymonik – Roślinoludy
    • Mateusz Kimak – Nostalgia
    • Joanna Dzięciołowska – Nienażarty
    • Marta Kers – Tort szwarcwaldzki
    • Joanna Winifreda Gajzler – Ości
    • Radosław Dąbrowski – Bateria
    • Maja Podolska – Jadłodajnia Djetetyczna
  3. Desery:
    • Łukasz Kucharczyk – Stypendia i olbrzymy
    • Anna Sikorska – Nie ma jak u babci
    • Krzysztof Banach – Truskawkowy amok
    • Barbara Zambrzycka – Dobranoc, smoku

Czy taka smakowita mieszanka zachęci do czytania? Warto spróbować.

Przypominam też, że jeśli chcemy wesprzeć Fantazmaty, można podjąć z nimi współpracę, albo dorzucić się na Patronite do kosztów bieżącej działalności. Są też na Buy Coffee.

PS. Zgodnie z plotkami z ubiegłego tygodnia, dziś miały się ukazać nowe wersje Kindle, na razie nic nie widać.

Czytaj dalej:

Artykuł był przydatny? Jeśli tak, zobacz 6 sposobów, na jakie możesz wspomóc Świat Czytników. Dziękuję!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Książki na czytniki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Hosting: Zenbox

2 odpowiedzi na „Fantazmaty: Gastronomicon – bezpłatna antologia opowiadań fantastyczno-kulinarnych!

  1. Bociek pisze:

    Wprost nie znoszę gotowania, programów kulinarnych, audycji radiowych o takiej tematyce, itd., ale skoro coś wypuszczają Fantazmaty to się skuszę. Może nie będzie tak źle ;-)

    4
  2. Cthulhu pisze:

    Przypomniał mi się od razu przepis Grzegorza Babuli:

    „Katrzany po grenghalsku

    Dorosłego dojonia upolować przed zapadnięciem zmroku i odłożyć do lodówki na dobę. Następnie zedrzeć z niego powłokę zewnętrzną i wypatroszyć. Ostrożnie, by nie uszkodzić chrąszczy i speletu, wyłuskać katrzany, wydłutować z obu pładni, przykrąpić, pogrępolić i wydrypić.
    Nie uszkodzone chrąszcze i spelet posiekać, doprawić. Zagotować w piętnastoprocentowej solance, dodać sto gramów borugdu. Wcholastowić, zamusklać i roztorbolić z wydrypionymi uprzednio katrzanami. Polać strumplem ertolskim.

    Smacznego!”

    0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przed dodaniem komentarza zapoznaj się proszę z zasadami komentowania i polityką prywatności

Komentarze do tego artykułu można śledzić także w formacie RSS.